O incursiune in lumea pietrelor semipretioase
De-a lungul timpului omenirea a fost atrasa de pietre pretioase si semipretioase. Utilizarea lor in cadrul bijuteriilor le-a adus in centrul atentiei si au devenit o atractie pentru accesorizarea tinutelor, dincolo de vremuri. Totodata, descoperirea faptului ca pietrele semipretioase au si alte calitati, nu doar cea a frumusetii, oamenii au devenit si mai atrasi de acestea, purtandu-le datorita proprietatilor lor vindecatoare. Haideti sa descoperim mai multe despre lumea fascinanta a pietrelor semipretioase de-a lungul istoriei.
Cum au fost descoperite pietrele semipretioase
Odata cu evolutia umana, pietrele semipretioase au captat atentia oamenilor, facandu-i tot mai curiosi in explorarea frumusetii naturale a acestora. De-a lungul istoriei acestea au trecut dincolo de limitele preconcepute ca neavand semnificatie dincolo de frumusetea lor, fiind asociate chiar si cu prestigii magice, vindecatoare si chiar spirituale. Semnificatia lor avand o stransa corelatie cu evolutia spirituala a omenirii, pietrele semipretioase s-au pastrat in preferintele oamenilor, cu multiple roluri.
Se pare ca multe dintre pietrele semipretioase descoperite au fost chiar intamplatoare, aceste descoperiri avand loc in timpul activitatilor cotidiene ale vremurilor, in timpul mineritului, constructiilor sau mai ales agriculturii. Se spune ca in perioada Egiptului antic, au existat multiple descoperiri de pietre semipretioase cunoscute chiar si in zilele noastre, iar una dintre acestea este chiar: agatul. Atrasi de frumusetea si culorile vibrante ale acesteia, localnicii au inceput sa foloseasca agatul in constructia bijuteriilor sau a obiectelor decorative din casele lor. Desigur ca aceste pietre semipretioase puteau fi gasite deseori in cadrul locuintelor personalitatilor istoriei cu o avutie mai ridicata la acele vremuri, fiind de cele mai multe ori centrul atentiei in cadrul intalnirilor importante.
O alta piatra semipretioasa descoperita in zona Egiptului, intinzandu-se catre Tibet este turcoazul. Atrasi de frumusetea albastrui - verzuie a acestuia, oamenii de rang inalt au inceput sa dezvolte aceasta placere de a utiliza aceste pietre pentru imbodobirea personala sau a propriilor locuinte. Artefacte culturale au fost mestesugite utilizand aceasta piatra, fiind considerata la acele vremuri o piatra sfanta, cu puteri miraculoase.
Cum se prelucreaza pietrele semipretioase
O meserie timpurie, dezvoltata ca o arta veche este cea de prelucrare a pietrelor semipretioase. Atractia oamenilor pentru aceste pietre, a dus la dezvoltarea sistemelor de descoperire si prelucrare a pietrelor semipretioase. Incepand de la taierea pana la sflefuirea si montarea acestor pietre, omenirea a dezvoltat noi sisteme, pentru a face acest proces cat mai usor.
Pasul unu in prelucrarea pietrelor semipretioase este selectia pietrelor. In functie de forma, volum si culoarea acestora, artizanii vor determina scopul pietrei respective. Cu cat piatra prezinta mai multe calitati unice, distinctive, cum ar fi o culoare aparte sau irizatii deosebite, cu atat piatra semipretioasa va deveni mai valoroasa, cautandu-se astfel cele mai potrivite scopuri pentru montarea acesteia.
Dupa selectarea pietrelor, se vor folosi instrumente specifice pentru taierea si formarea pietrelor. Fierastraul sau cuartul sunt o parte dintre instrumentele care vor ajuta la taierea pietrelor semipretioase in formele si dimensiunile alese. Acest proces de taiere este unul deosebit, deoarece se poate produce spargerea si deteriorarea pietrelor. Atentia si rabdarea sunt calitati necesare pentru ca procesul sa decurga cat mai eficient.
Dupa ce au fost taiate, pasul trei il presupune slefuirea pietrelor, prin folosirea de abrazivi speciali, pentru a oferi acea netezire fina la atingere si stralucire maxima. Fara acest proces nu ne-am putea bucura de stralucirea consacrata a pietrelor.
O tehnica des intalnita o mai reprezinta gravarea acestor pietre, in functie de scopul final al acesteia. Se pot grava modele complexe si motive decorative, in functie de zona si perioada, pentru a crea adevarate opere de arta. Cei mai priceputi artizani vor crea obiecte unice care vor fi descoperite de-a lungul timpurilor ca fiind parte din cultura si istoria unei regiuni.
Exemple de pietre semipretioase
Universul pietrelor semipretioase este extrem de vast, avand nenumarate exemple de frumuseti ale naturii ce au fost gata de a fi descoperite. Noi enumeram o parte dintre acestea
- Agatul: agatul este des utilizat in cadrul crearii bijuteriilor si obiectelor decorative. Caracterizat pentru straturi concentrice si culori vii, agatul este o piatra semipretioasa deosebita care a atras atentia multimii de-a lungul istoriei. Vom vorbi mai multe despre agat in cele ce urmeaza.
- Ametistul: celebru pentru nuanta profunda de violet, ametistul a fost folosit de-a lungul timpurilor datorita proprietatii sale specifice starii de calm, dar si claritate mentala.
- Jadul: este cunoscut datorita duritatii si rezistentei extrem de ridicate a acestuia. De-a lungul timpului oamenii l-au utilizat deseori in sculptura si bijuterii, ramanand totodata un promotor al cuturilor vechilor timpuri, datorita artefactelor culturale ce au fost imbodobite folosind aceasta piatra unica.
Daca te intrebi care este numarul exact al pietrelor pretioase, afla ca pana in prezent nu s-a putut determina cate pietre semipretioase exista, existand chiar si in acest moment noi tipologii de pietre semipretioase care se descopera odata cu dezvoltarea acestei industrii, inca cunoscuta chiar si in zilele noastre.
Te-a atras acest subiect deosebit si vrei sa aflii mai multe despre aceste pietre deosebite? Citeste in continuare despre agat.